Pengikut

Ahad, 18 November 2012

Pengalaman melahirkan!



Assalamualaikum




nampak tak apa yg aku nampak?? hooiiihoi =)



Disebabkan aku banyak masa jd entri kali ni aku nk kongsikan pengalaman aku mengandung dan melahirkan anak sulung aku setakat yang aku ingatlah sbb dh lama kan...lain org lain pengalaman, ada yg cakap sakit cam nk mati ada plak yg cakap tak sakit sgt pn...so aku rasa sakit bersalin ni depends dgn tahap ego memasing kot.


Aku kawen taun 2008 masa tengah last sem...hehe cam sesuatu ja kan sampai tak sempat~sempat nk tunggu habis belajar...anggap ja la jodoh dh sampai masa tu : ) member~member tengah struggle ngan projek~projek last sem aku plak struggle handle barang~barang untuk akad nikah, penat oooii masa tu nk ulang alik Selangor-Kedah, kursus kawen bagai...tp alhamdulillah, dalam gaduh~gaduh tahap kaki tangan nikahlah jugak kami. Aku balik Selangor study cam biasa, tak tinggal sekali sbb belum kenduri...so, pendekkan cerita..habis ja praktikal taun 2009 terus kenduri dan barulah tinggal sekali...bayangkan lama mana aku menahan kemahuan aku untuk ada anak :p 


Aku taklah obses sgt ngan baby...paling~paling pn bila aku tengok baby aku cuit~cuit pipi kalu dia comel la.. kalu tak comel aku tengok ja..hehe...tapi ntah la, mungkin sbb rasa dh bosan asyik berdua ja ngan asben masa tu jd aku nakkan anak, tiap~tiap ari aku bgtau asben yg aku nak anak..haha..sebenarnya asben dh cakap tunggu dlu sbb masa tu ada masaalah kewangan, aku plak bru mula keja..tp biasalah org degil mesti menang & asben penuhkan impian aku nk ada anak =) Alhamdulillah...Allah kabulkan permintaan aku untk jd ibu sebulan pas tu.


Masuk ja bulan September taun 2009 aku berdebar lain mcm...insting aku kuat rasakan yang period bln Ogos tu adelah period aku yg last & benda tu betul...bulan Sept aku lansung tak datang bulan...aku check sendiri guna pregnancy kit tu...hasilnya 2 bar! yup aku pregnant! berlari~larian lah aku p cari asben n tunjukkan result tu...bleh plak dia blur~blur then continue main ps3...cehhh...masa ni aku dh mula mengidam nak makan tapai...betol la, benda kalu dicari mmg payah nak jmpa, merata family aku cari tp tak ada yg juai...abg ipar aku cari sampai ke Yan pn tak jumpa jugak...sebenarnya boleh ja buat kan tp mak aku tak mau buat sbb tapai ni kata mak aku bnyak sangat songehnya...tak taulah kt mana mak aku cari, tau~tau mak mai umah aku bawak sampai 2 plastik penuh tp warning plak jgn makan banyak sbb aku baru lg...haruslah asben ambik kesempatan habiskan tapai aku..pfffttt


Aku tak macam org mengandung pn, tak dak alahan...muntah~muntah pn 2~3 kali ja time pg nk gosok gigi.. ngidam pn sekali tu ja...pening~pening ada tp bukan tiap~tiap ari...masa pregnant aku jarang penat/mengah, aku bt keja cam biasa (aku berenti keja lepas tau aku preggy, so aku jd mem dok umah)...sapa kata surirumah boleh rilek2? keja kt umah lg bnyak okeyy, wlaupun aku dok berdua ja ngan asben still adaaaa ja benda yg dia nk aku bt..tencen haku!....owhh, tp aku ada sakit kt urat punggung masa pregnant, nk bangun dr tidur seksa.







Aku p bt Buku Merah ni lambat okehh, tu pn sbb bila kak~kak aku dok bising, nk harapkan aku ngan asben mmg blur ja memanjang...mmg kena marahlah sbb lambat..kalu taksilap dh masuk 3bln bru aku p check perut. Masa aku pregnant ni kena minum air gula 2 kali sbb ada keturunan kencing manis...minum tu tak apa lah...kena ambik darah yg hazab tu sbb lepas ambik darah tangan aku lebam~lebam, asben aku sampai cakap aku dh cam penagih dh...








Perasan tak tiap kali aku checkup berat aku makin turun...tak paham haku, tiap~tiap kali checkup msti misi tu suruh aku makan banyak...derrr..aku makanlah, tp vitamin aku skip..haha..waktu pregnant mmg aku dok umah saja...aku masak sendiri n peluang berat naik tu mmg tinggi tp tak taulah kenapa berat aku still mcm tu gak sampailah aku nak bersalin, dh bersalin berat aku tinggal 65...mungkin aku tak dok diam masa pregnant...tiap~tiap hari aku mop lantai, sapu halaman umah tu entah berapa kali sehari sbb bosan amat dok umah sorang~sorang...









Aku suka sangat tidor petang masa pregnant, tp laki aku ni suka bt keja gila bila aku tidor...dia boleh kuar tak bgtau aku pastu tinggalkan pintu ngan grill umah terbuka camtu ja...gate pn tak kunci...banyak kali hokeyy! hoiiii...nak aku mati ka hapa...! aku siap ckp ngan dia 'Kena ada org gila mana masuk umah rogol aku baru padan muka...!' dia slambe ja ckp 'Mana ada org selera nk rogol pmpuan pregnant ni..' sabaq ja lah ada laki camni....



Sehari sebelum konvo...sebulan mengandung =)



7bulan =)



Aku tak banyak gambar masa pregnant, pelikkan 9bln tu lama tp lansung tak ada gambar aku tunjuk~tunjuk perot.....owhhh, masa aku pregnant perut aku kecik ja, kalu aku pakai t-shirt asben aku mmg tak nampak pn baby bump aku tu =) org perasan yg aku pregnant bila dh dekat 7bln..so memborong baju pregnant adelah tak ada sbb baju aku still boleh pakai...sedeh...aku tak ada baju pegnen pn untuk bt kenang2an, Owh, masa aku pregnant tu hasani (masa ni aku blom lg keja kt cni) ada col suruh aku mai ambik sijil kursus kawen yg dh diproses balik..pendekkan crita masa aku kawen dlu aku guna surat sementara dr pejabat agama sbb sijil aku hancuss...aku dulu mmg kepala angin, gaduh cket mmg nahas la apa yg ada depan aku...zasszass aku koyak pas tu asben proses balik kt hasani..tp tak sempat siap sbb dh dekat sgt tarikh nk nikah tu...padan muka haku...bila dh siap banyak kali gak la hasani col suruh ambik tp tak sempat memanjang...asyiklah  bertangguh~tangguh smpailah bertahun...kebetulan masa hasani col kali ni aku mmg nk kuar ngan mmber aku. Aku ngan mmber aku naik mtor, aku dok belakang...pas ambik sijil tu kami cari parking sbb nk p makan yg jaga parking tu plak lelaki...dia tengok aku senyum~senyum...masa tu mmber aku angkat seat sbb nk simpan helmet so perut aku terlindung la, laki tu tegur aku baru nk kawen ka sbb dia nampak sijil tu, aku senyum ja...cun~cun lepas dia tanya mmber aku trunkan balik seat tu n nmpak lah perut aku...kahkah, aku ingat lg muka laki tu bila dia nmpak perut aku...


Kandungan aku tak ada masaalah sampailah masuk bulan ke~6...masa nilah baru aku sedar aku tak rasa ank aku bergerak/tendang suma tu...kak ipar aku yg pregnant sama ngan aku dh rasa masa 4bln lg...haaa, masa ni aku mula risau...balik ja dr umah mak petang tu aku p klinik..scan...alhamdulillah, baby ok ja bergerak~gerak aku tengok kt monitor tu cuma aku ja yg tak rasa lg...2-3 ari pas tu barulah aku mula rasa baby tendang~tendang...paling kerap waktu petang...uihhhh..masa ni perasaan tu taktau lah nk cakap mcm mana..Tuhan ja yg tau....bila malam tidoq dengan perut aku berombak~ombak. Tp tak lama nikmat tu, waktu 7bln ank aku dh tak bergerak sangat, memula tu aku agak mungkin aku penat tp bila dh 2-3 ari mcm tu gak aku mmg risau so skali lg aku p scan & masyaallah mmg betoi kandungan aku ada masaalah...lepas buat ujian ultrasound,  Doktor sahkan aku Oligohydramnios, paras air ketuban aku cuma 5cm..kalu normal 8-18cm katanya...so baby aku mmg susah nk bergerak dengan paras air ketuban yg sebanyak tu tambahan plak baby aku dh 7bln. Doktor prepare surat n mintak aku admit wad mlm tu jgak...aku col asben bgtau & lepas tu bermulalah hospitalku rumahku..


Doktor tak tau apa punca aku Oligohydramnios sbb aku tak ada turun air...nk katakan aku kencing manis tak sbb result aku masa lpas minum air gula ari tu cuma 7.1 ja...jd mmg taktau apa penyebabnya...cuma doktor andaikan baby aku minum air ketuban tu tapi dia tak buang/kencing balik...yg paling terkesan kat hati aku sampai ari ni bila sorang doktor pelatih tu..perempuan cina..dia just mai check report aku then dia ckap kemungkinan besar ank aku nnti cacat pundi kencing dia...dia mintak aku p bt ujian kt Hospital Alor Setar untuk cnfirm kan...duhhhh, aku col asben nangeh~nangeh bgtau...mmg aku takleh trima apa yg doktor tu cakap...sedih sgt bila kenangkan nasib ank sulung aku ni...tp terbukti sekarang tu cuma ramalan dia ja. Allah lebih mengetahui...

Hari~hari kt hospital aku mintak balik, sbb boring...asyik tidor..asyik kena bt CTG...asyik kena bt ultrasound...bila nmpak ja misi dok usung mesin CTG tu kalu boleh aku rasa cam nk bt~bt pitam ja...aku tak boleh tidor terlentang masa pregnant sbb sesak nafas..misi yg bt CTG tu ckp lapanplohkali pn tak paham~paham gak, ada sekali tu aku dh dekat~dekat nk pitam sbb dh takleh nk bernafas..nasib kakak katil sebelah panggil misi kt kaunter sbb tengok aku dh pucat lesi..barulah hegeh~hegeh mai naikkan katil...CTG tu dah la lama...3ari aku kena tahan kt wad doktor bg jgak aku balik sbb dh nyampah kut ari~ari aku dok mintak nak balik~nak balik tp dgn syarat kena berulang tiap~tiap ari mai Hospital untuk continous CTG....


Aku balik umah pn tak lama, tak sampai seminggu pn sbb graf CTG aku tak cantik...so, berkampunglah kali kedua aku kt Hospital...masa ni dh masuk bulan ke~8...sekali lg Doktor bt ujian ultrasound nk tengok paras air ketuban aku...dh susut tinggai 4.5cm ja...Doktor yg check aku tu adelah Doktor pakar, dia pn musykil dgn kes aku...aliran darah dari uri ke baby suma ok...perkembangan ank aku normal ja...Allah lebih mengetahui...balik ke wad petang tu Doktor mai explain pasai suntikan untuk matangkan paru~paru ank aku in case kalu jd kelahiran pramatang ank aku boleh survive...aku bukanlah 'needle-phobia'. aku biasa ja kalu kena cucuk untuk ambik darah atau suntikan vaksin. Tapi suntikan IM Dexamethasone untuk matangkan paru~paru bayi ni sangatlah sakit..nasiblah suntikan ni cuma dua kali selang 12 jam, kalu dak mesti aku dh suruh asben culik aku dr Hospital...huhu...suntikan yg pertama tu aku rilek ja..sakit gak tp boleh tahan lg...suntikan yg kedua tu tengah malam...masyaallah...aku sampai berguling~guling atas katil sbb tersangat sakit...


Oowh, masa kt spital tu aku tengah tengok tv ngan patient len...Aku dengar misi panggil nama aku ajak masuk dlm bilik..tengok ada 2-3 org akak ni muka tengah tahan sakit..aku tak tanya apa~apa sbb org tengah sakit kan..dia backhand aku sia~sia ja nnti...pas tu bila dh cukup org yg misi ni dok cari dia pn cakap 'JOM'..aku blurrr.. aku pn tanya..'nk ke mana ni kak?'...misi ni ckp doktor tengah tunggu nk seluk dh buka brapa cm...SELUK??? aku ckp aku tak sakit bt pa nk seluk...lgpn aku bru 8bln..blom rasa nk beranak lg...misi tu tnya nama...rupanyaaaa..nama sama..akak tu dok bilik sebelah...adoiiii...nasib baik aku tnya dlu..kalu dak tak pasai~pasai kena seluk...kahkah


Dipendekkan cerita, akibat daripada tahap ketuban aku yg semakin susut, Doktor putuskan untuk cepatkan kelahiran...dup~dap~dup~dap...Doktor bg pilihan nak masukkan ubat untuk gesa contraction untuk bersalin secara normal memandangkan blom masanya lg aku nk melahirkan atau ceaser...sbb untuk kes aku sangat berisiko untuk tunggu..Aku pilih ceaser sbb tak berani bersalin normal apatah lg nk kena masukkan ubat...Doktor tu berat jgak mulanya nk bg siap katanya tak challenging bersalin c-sect...tp dia benarkan gak pas dapat kelulusan org atas...dia bg aku tarikh untuk c-sect.


Tengahari hari yang sepatutnya aku masuk wad untuk bersalin tu, mak mertua bg buah durian dua bijik..aku makan habis...selera cam membela ja kan...Ptg tu bertolak la aku ke Hospital..aku smpai lambat..Doktor bising sbb kena bt ujian darah lg..takut tak sempat nak dapat result sbb esoknya aku dh kena c-sect. Aku bt blurrr ja dia dok pot~pet...laki plak tu...lepas dia habeh dok mmbebel tu aku tnya 'mmg kena mai awai pg ka? sbb masa Doktor bg tarikh tu dia just ckp mai petang..tak yah rushing sgt...' then Doktor laki tu cakap 'tak semestinya kena mai awai..' okfine....






Pagi tu subuh~subuh lg misi mai sumbat julap...hehe..then mai pasangkan tiub kt pundi kencing...ngilu oiiiii....Pukui 12tgh, hari Jumaat aku disorong masuk bilik operate...jantung berdupdap cam nk pecah sbb neves...aku ingat hari jumaat tak ada staff laki tp ada...dua orang yg angkat aku pindah ke katil kecik dlm bilik tu...pakar bius mai..then inject 2 jarum ubat bius kt tulang belakang aku...tak lama pn aku tak rasa dh mana kaki aku...dan proses menc-sect pn bermula...aku tak rasa apa~apa cuma dengar bunyi perkakas & bau hangit ja... TETIBA...Doktor yg operate tu menjerit suruh panggil Doktor..doktor pakar..sbb ank aku stuck kt dalam...aku tengok masa tu mmg dh kelam~kabut...dua org staff lelaki td pn mai tlg...yg sorang tu letak tangan bawah dada aku then tekan~tekan  kuat...sakit waktu tu sbb aku kebas dr pinggang ke kaki ja, perut aku still boleh rasa..kecoh sgt waktu tu...aku tau tau apa yg jd...tp dlm hati aku berdoa harap ank aku selamat...10 minit camtulah ank aku berjaya dikuarkan...tp suma tinggalkan aku, aku tak dengar apa~apa..ank aku tak menangis...aku dh cuak... aku tanya ank mcm mana? aku ulang banyak kali tp sorang pn tak jawab...misi yg dok hujung kepala aku cuma dok urut~urut ubun~ubun aku...mmg waktu tu aku jantung aku cam nk berenti...lama baru ank aku menangis...syukur ya Allah....rupanya suma bertungkus~lumus selamatkan ank aku yg lemas sbb stuck lama...sampai dh biru ank aku...pas tu barulah nurse tunjuk ank aku mintak aku bgtau jantina...perempuan...masa tu ank aku menangis lg tp aku senyum lega...muka dia sebijik muka asben aku..=) nurse mintak aku kiss sekali & bgtau ank aku kena hantar masuk NICU sbb lemas...Bilik tu tersangatlah sejuk, smpai menggigil aku...waktu tu sebelah badan aku dh rasa berdenyut~denyut...ubat bius dh mula hilang! 


Kuar ja dr bilik operate tu tengok asben dok tunggu kt luar...tak kiralah beranak normal ka ceaser ka tetap sakit! sapa yg kata 'elehhh ceaser mana sakit cam normal'..hilang ubat bius tu maka merasalah kauuu....Esoknya tu aku belajar berjalan semula okayyy..jgn memain...tp pecayalah yg sakit tu tidaklah lama...bila tengok ja muka ank aku yg aku lahirkan semua sakit tu hilang...sungguh!


3ari kt Hospital, condition aku ngan ank suma ok kami pn balik...tp sebelum balik tu ada sorang staff nurse tu berlari~lari kt aku....dia ambik ank aku dia cium...menyayat ati okay ayat dia kt ank aku..'misi ingat adik dh tak dak waktu kuar tu...ya Allah....




2hari =)


Kalau org tanya mcm mana sakit nak bersalin mmg aku tak tau sbb masa nk lahirkan ank aku ni aku sihat walafiat, masuk bilik operation then setengah jam pas tu siap! adegan push~push tu mmg tak ada, mmg betoilah Doktor tu ckp, c-sect ni tak challenging lansung....Insyaallah, kalu ada rezeki lg aku nak besalin normal.....mudah~mudahan....





11bln



Terima Kasih Ya Allah sbb bg aku nikmat bergelar seorang ibu.......Pengalaman ni sgt manis untuk aku kenang sampailah ke akhir hayat aku di dunia ni.. :'(



Kesimpulannya...


#Waktu pregnant sikap terus berubah jd sgt~sgt penyabar =) sekarang kepala angin kembali...
#Mak aku kata uri aku pecah...nk cuci pn payah
#Alhamdulillah, ank aku tak cacat...





Bye!


Oh, Pengalaman berpantang pnya entry PENGALAMAN BERPANTANG










8 ulasan:

intanfirdaus247 berkata...

Nur, Intan baca semua ni..dan rasa Nur tetap bertuah kerana memiliki cahayamata yg comel! heheh..syukur

aTieYusof Family berkata...

Alhamdulillah dah bergelar IBU...gelaran yg di impikan oleh setiap wanita :)

nurulakmal berkata...

baby comel..:)

Nur Abu Bakar berkata...

Tq, dh cam karangan plak...hehe

Nur Abu Bakar berkata...

Syukur...dh jd perempuan yg sempurna =)

Nur Abu Bakar berkata...

Tq =)

mummy alisha berkata...

comel baby.. alhamdulillah semua selamat..

ira irana berkata...

Alhamdulillah semua slmat

nurabubakar.blogspot.com